Behandling af voksne

Mange tror, at det er for sent at få rettet tænder, når man er voksen. Det er ikke rigtigt. Vi kan rette tænderne uanset hvor gammel man er og vi har patienter, der er både i 60erne og 70erne.

Interessen for at få rettet tænder som voksen har i mange år været stigende. Det er fordi flere og flere lægger vægt på et pænt smil med lige, hvide tænder. Samtidig kan man i dag vælge at blive behandlet med helt usynlige bøjler, som har gjort det mere acceptabelt at få rettet tænder som voksen.

En tandregulering varer ofte lidt længere tid, når man er voksen. Mens det varer omkring atten måneder at få rettet tænder som barn eller ung, varer det omkring to år for voksne. Det er imidlertid meget afhængigt af, hvor skæve tænderne er og hvor meget, der skal rettes. Mindre skævheder varer måske blot et par måneder.

 

Tandregulering med løse bøjler

bøjle med løs pladeDe løse eller aftagelige bøjler egner sig ikke til større og præcise tandreguleringer, men kan bruges til at udføre mindre korrektioner.
Aftagelige bøjler fylder ofte en del i munden og det er vanskeligt at tale normalt. Derfor bruger de fleste voksne kun løse bøjler, når de sover.

Inmann Aligner er en meget opreklameret løs bøjle, som tilbydes af almindelige tandlæger. Inmann Aligneren kan rette fortænderne i over- eller underkæben ved mindre tandstillingsfejl.

 

Tandregulering med Invisalign.

www.invisalign.dk

En meget populær type bøjle til voksne og unge er små tynde, klare plastik skinner, Invisalign.

Patienten får taget en scanning af tænderne eller et aftryk. Her efter får specialtandlægen tilsendt en computermodel af patientens tænder og herefter skal tænderne ”rettes” på computeren, som om det var rigtige bøjler. Når tænderne står korrekt på computeren, fremstiller firmaet i USA skinnerne.

Ofte skal der limes nogle tandfarvede dupper på tænderne, for at skinnerne skal sidde bedre fast.

En behandling med Invisalign varer fra få måneder til op mod et år. Det afhænger af hvor skæve tænderne er, og det er prisen også afhængig af. De mindste behandlinger koster omkring 20.000,- og de største og dyreste kan koste op til 50.000,- . Som patient får man naturligvis et pristilbud inden man beslutter sig.

Barbara Rank blev certificeret specialist i Invisalign i 2001 og er en af de mest rutinerede brugere og har en tæt samarbejde med de førende specialister i Europa inden for denne behandlingsmetode.

 

Tandregulering med faste bøjler

Faste bøjler, også kaldet togskinner, er også velegnede til behandling af alle typer tandstillingsfejl på voksne. I princippet findes tre slags faste bøjler: 

bøjle togskinner til voksne1. Metalskinne

De almindelige faste bøjler, togskinner, består af små rustfrie beslag, brackets, der limes på emaljen med plastik lim.

Togskinner er meget synlige og de fleste voksne bryder sig ikke om denne bøjletype.

 

keramisk bøjle til voksne2. Keramiske bøjler

De keramiske bøjler består af små keramiske tandfarvede beslag, brackets, og hvide tandfarvede ståltrådsbuer. Disse bøjler fungerer på samme måde som metalbøjlerne, men er næsten ikke til at se. De keramiske brackets, vi anvender er af en meget høj kvalitet, og misfarves ikke.

 

usynlig bøjle til voksne3. Usynlige bøjler

Den helt usynlige bøjle sidder fast på indersiden af tænderne, og virker i princippet på sammen måde som den udvendige togskinne, blot kan bøjlen slet ikke ses.

Teknikken ved den indvendige bøjle er mere kompliceret og vi er kun nogle få specialtandlæger i Danmark, der udfører denne type behandlinger, hvorfor disse også er noget dyrere end de almindelige togskinner og de keramiske bøjler.

 

Parodontose og tandregulering

Nogle patienter oplever, at tænderne pludselig begynder at flytte sig. Tænderne har stået pænt i mange år, men pludselig opstår der mellemrum mellem fortænderne.

Årsagen kan være parodontose. Parodontose er en betændelses tilstand i tandkødet og kæbeknoglen, som langsomt opløses. Når knoglestøtten omkring tænderne forsvinder, begynder tænderne at flytte sig. De fleste patienter der oplever dette bliver meget kede af det og føler, at de er ved at gå i forfald.

Det er meget vigtigt, at parodontosen bliver behandlet inden man starter en tandregulering.

Et tæt samarbejde mellem tandreguleringsspecialisten og patientens egen tandlæge er helt afgørende for behandlingens resultat. Vores patienter er ofte meget taknemmelige, når de har fået deres gamle smil tilbage, og ofte kan patienterne bevare deres tænder på længere sigt.

parodontose behandling

 

Behandling af ekstremt slid på tænderne

Dybe bid og kraftige tyggemuskler, kombineret med tænderskæren (bruxismus), fører ofte til for tidlig nedslidning af fortænderne. Tilstanden forværres betydeligt ved overdreven indtagelse af cola og juice. Mange også helt unge mennesker har slidt deres tænder i uhyggelig grad, og bliver de ikke behandlet korrekt, risikerer de at miste tænderne på længere sigt.

Vi behandler disse slidskader i et nøje samarbejder med patientens egen tandlæge. Tænderne skal først rettes, så der bliver plads til, at patientens almindelige tandlæge kan genopbygge tænderne i den rigtige facon og størrelse.

slid på tænder 1

slid på tænder 2

slid på tænder 3