Spørgsmål og svar

Hvem kan rette mine tænder?

PAS PÅ!

I Danmark og de fleste andre lande har man en specialist uddannelse i tandregulering.

Først skal man være almindelig tandlæge. Det varer 5 år, og derefter skal man læse videre til specialtandlæge i tandregulering, det varer yderligere 5 år. I Danmark har det altid været specialister, der har lavet tandregulering.

Men i de senere år er en række firmaer begyndt at sælge aftagelige bøjler til almindelige tandlæger. Ofte skal tandlægerne på et dagskursus for at blive "certificeret" til at købe disse bøjler, som kan rette mindre skævheder ved fortænderne.

Problemerne med disse behandlinger er, at de almindelige tandlæger ikke kan vurdere og rådgive om hvilken behandling, der er bedst for patienten. Derfor ser vi, at disse løse bøjler bliver brugt / misbrugt til patienter, der skulle have haft en helt anden behandling.

De almindelige tandlæger har simpelthen ikke nok uddannelse til at rådgive og udføre tandregulering på forsvarlig vis. Pas på!

Få en second opinion, hvis du er i tvivl. Barbara Rank er en af de mest erfarne specialister i Danmark, og du kan få en uforpligtigende undersøgelse og vurdering.

 

Inman Aligner

Inman Aligner er en løs bøjle, som bliver markedsført af almindelige tandlæger. Den er beregnet til at rette mindre uregelmæssigheder ved fortænderne, op til tre millimeters skævhed. Det kræver et enkelt aftryk af tænderne, hvorefter bøjlen fremstilles på et laboratorium.

Ofte limes der små plastikknopper på fortænderne og der slibes mellem tænderne. Bøjlen skal bruges ca. atten timer i døgnet, og behandlingerne varer fra seks til tyve måneder. Behandlingerne koster mellem 15.000,- og 25.000,- per kæbe, stort set samme pris som for en tandregulering med en fast bøjle hos en specialist.

Bøjlerne tages ud, når man spiser og børster tænder. De kan være temmelig klodsede og fylder en del i munden, hvorfor det kan være vanskeligt at tale normalt, især i starten.

Bøjle Inman aligner       Bøjle Inman aligner      Bøjle Inman aligner

 

Tandregulering med Invisalign

www.invisalign.dk

En meget populær type bøjle til voksne og unge er små tynde, klare plastik skinner, Invisalign.

Patienten får taget en scanning af tænderne eller et aftryk. Her efter får specialtandlægen tilsendt en computermodel af patientens tænder og herefter skal tænderne ”rettes” på computeren, som om det var rigtige bøjler. Når tænderne står korrekt på computeren, fremstiller firmaet i USA skinnerne.

Ofte skal der limes nogle tandfarvede dupper på tænderne, for at skinnerne skal sidde bedre fast.

En behandling med Invisalign varer fra få måneder til op mod et år. Det afhænger af hvor skæve tænderne er, og det er prisen også afhængig af. De mindste behandlinger koster omkring 20.000,- og de største og dyreste kan koste op til 65.000,- afhængig af hvor stor behandling er. Som patient får man naturligvis et pristilbud inden man beslutter sig.

Barbara Rank blev certificeret specialist i Invisalign i 2001 og er en af de mest rutinerede brugere og har en tæt samarbejde med de førende specialister i Europa inden for denne behandlingsmetode.

invisalign bøjle behandling

 

LiteWire

LiteWire bruges af almindelige tandlæger, som tager aftryk af tænderne og får et laboratorium til at sætte faste keramiske bøjler på en model af tænderne. Herefter fremstilles en skinne, som kan overføre de små keramiske brackets til tænderne i munden. Denne teknik er imidlertid ikke ny, den har været brugt at specialtandlæger i mere end 30 år.

LiteWire retter kun de forreste tænder!

 

Hvor lang tid varer en tandreguleringsbehandling?

En tandregulering varer fra et halvt år og op til to et halvt år. Halvandet år er den gennemsnitlige behandlingstid.

Det er vanskeligt at forudsige præcis hvor lang tid en behandling vil tage. Det er helt forskelligt fra patient til patient, hvor hurtigt tænderne flytter sig. Generelt flytter tænderne sig hurtigere på børn end på voksne. Voksne skal altså regne med lidt længere behandlingstid.

Husk, at du selv kan gøre meget ved at passe din behandling 100%.

 

Kan dit barn ikke få bevilliget tandregulering?

I Danmark har Sundhedsstyrelsen opstillet en række kriterier for, hvilke tandstillingsfejl, som kommunerne må tilbyde behandling af.
Hvis dit barns tandstilling ikke falder ind under disse, må kommunen ikke tilbyde behandling. Sundhedsstyrelsen mener, at ca. 25% af alle børn opfylder disse krav.

Stort set alle danske og internationale undersøgelser viser, at ca. 35% af alle børn har behov for en tandreguleringsbehandling.
I Danmark vil der derfor være mange børn med skæve tænder, der ikke kan få bevilliget en behandling. Her må I som forældre selv opsøge en privat specialtandlæge og selv betale for behandlingen.

Fritvalg

Hvis du er mellem 16-18 år kan du frit vælge om du vil behandles hos privat specialist eller i skoletandplejen. Det forudsætter blot, at du er berettiget til en tandregulering.

Se www.fsonet.dk – her kan man læse om de såkaldte visitationskriterier.

 

Kan tænderne blive skæve igen efter en tandregulering?

Ja! Der er stor risiko for, at tænderne flytter sig, når de faste bøjler er taget af. Det er derfor overordentlig vigtigt, at vi sikrer tænderne, når behandlingen er afsluttet.

Vi klæber normalt altid en lille ståltrådssikring bag fortænderne. I overkæben hedder den en " 3+3 retainer" og i underkæben en " 3-3 retainer". Disse sikringer ligger helt anatomisk ind til tænderne og mærkes stort set ikke, og ses kan de heller ikke. Sikringerne skader ikke tænderne, men skal naturligvis holdes rene med tandbørstning. Man kan bruge en speciel tandtråd ( superfloss )til at rense under tråden.

Vi anbefaler at man beholder disse sikringer på tænderne altid - simpelthen for at undgå at tænderne flytter sig igen. Vi giver et års garanti på disse retainere.

 

Ståltrådssikring behandling af skæve tænder

Tv: 3-3 retainer. Th: 3+3 retainer

 

Får jeg huller i tænderne af fast bøjle?

Det er sværere at børste tænderne rene, når man har fast bøjle på tænderne. Når man har spist, gemmer der sig ofte madrester i bøjlen. Det er derfor ekstra vigtigt at børste tænderne meget grundigt.

Vi udleverer altid en lille speciel solotandbørste og instruerer i, hvordan man bedst holder bøjlerne rene.

De moderne bøjler skader ikke tænderne. Der hvor de små knapper ( brackets ) er limet på tænderne, er emaljen 100% beskyttet mod caries. Men uden om de små brackets kan man få afkalkninger og huller, hvis man ikke børster omhyggeligt rent.

Før i tiden bestod de faste bøjler af metal ringe, der var limet rundt om alle tænderne. Hvis en ring gik løs, uden man mærkede det, kunne der opstå caries. Det kan ikke ske ved de moderne bøjler.

 

Kan nerverne inde i tænderne dø af en bøjlebehandling?

Nej! Hvis dine tænder er sunde og raske, kan bøjlerne ikke beskadige nerverne inde i tænderne. Har en tand imidlertid været udsat for et stød eller slag, kan nerven inden i tanden dø med tiden og måske blive mørk. Det lumske er, at selv mange år efter, at en tand har fået et stød, kan den pludselig dø og blive mørk.

tandregulering af nerveskade

Hvis du i mellemtiden har fået bøjler på tænderne, er det nemt at tro, at det er bøjlernes skyld. Men det er ikke rigtigt. I USA har forskere foretaget store undersøgelser og fundet ud af, at normale, sunde tænder ikke kan dø af en bøjlebehandling.dling.

 

Hvad må jeg spise, når jeg har bøjle?

Når man har faste bøjler på, skal man undgå at spise hårde og seje ting. Man skal undgå at spise karameller, vingummi og lakrids og hårde ting som nødder, flæskesvær og hårde brødskorper. Man skal tænke sig om og være fornuftig, så kan man spise de fleste normale ting.

Man skal huske på, at hver gang en bracket bliver bidt af og bøjlen bidt skæv, så forlænges behandlingen med cirka en måned og bøjlen kan komme til at genere. Så det er i ens egen interesse, at man passer på bøjlerne.

 

Kan jeg få knæk i kæbeleddene af en bøjlebehandling?

Før i tiden troede mange, at bøjler kan medføre kæbeledsproblemer. Nyere undersøgelser fra Sverige, som er foretaget af førende specialister, viser imidlertid, at patienter, som bliver behandlet med faste bøjler får færre problemer med kæbeleddene.

Patienter med store overbid og dårligt sammenbid har oftere problemer med kæbeled og tyggemuskler end unge med normale bidforhold eller unge, der har fået rettet tænderne. Det hjælper altså på kæbeleddene og musklerne at få rettet tænder.

Der er mange teenagere, især piger, som overbelaster kæberne ekstremt med tyggegummi, neglebidning og lignende. Netop i denne aldersgrupper, ser vi mange kæbeledsproblemer.

Hvis man har bøjle på tænderne, og der opstår problemer med kæbeleddene eller tyggemusklerne, skal man skåne kæben så meget som muligt. Man skal holde op med tyggegummi og neglebidning ,og man skal holde sig til blød kost i en periode. Så vil problemerne normalt holde op af sig selv. Det er normalt ikke bøjlerne, der forårsager problemerne.

Fortsætter knækkene og smerterne i kæbeleddene, kan der være sygdom i selve leddene. Nogle gange kan en bidskinne hjælpe. Fortsætter smerterne kan man lave en "arthroskopi" eller en kikkertundersøgelse af leddene. Her skyller og renser man selve leddet, og det hjælper normalt med det samme. Denne behandling foregår i narkose på OUH.

 

Tager tandrødderne skade af bøjle?

Hvis tænderne er sunde og raske, tager de normalt ikke skade af en tandregulering. Men i sjældne tilfælde kan rødderne være misdannet og kortere end normalt, og sådanne rødder kan blive kortere under en tandregulering.

Patienter med store åbne bid og tungepres kan også risikere at få kortere rødder under en tandregulering. Det skyldes et unormalt stort tryk fra tungen.

Selv i disse tilfælde, hvor tandrødderne kan blive kortere, er det meget sjældent et problem, og tænderne kan stort set altid bevares resten af livet alligevel.

 

Gør det ondt at få rettet tænder?

Det gør ikke ondt at få sat bøjler på. Når bøjlerne har siddet en dags tid, bliver dine tænder som regel ømme. Det varer normalt en uge. Derefter har dine tænder vænnet sig til presset fra bøjlen.

Når du så får strammet bøjlerne igen efter en månedstid, bliver tænderne ømme igen. Ømheden varer dog kun én til to dage.

De fleste patienter bliver også ømme i tungen af den usynlige bøjle, og der kan gå op til 14 dage, før før man helt har vænnet sig til bøjlen.